Jak pečovat o naše čalouněné postele - tipy a triky přímo od čalouníka

Spousta z nás si pořizuje čalouněnou postel, jako designový kousek do naší ložnice. A právě proto je dobré znát alespoň základní informace o tom, jak o ni pečovat. Netvrdíme, že je to jednodušší než o dřevěnou postel, ale když se budete držet našich zásad, věříme že to hravě zvládnete a Vaše postel Vám bude dělat radost třeba i 20 let a víc. 

Umístění postele

Při plánování Vaší ložnice je dobré zamyslet se nad zastíněním Vaší ložnice, a to nejen kvůli kvalitě Vašeho spánku, ale taky proto, že přímé světlo škodí jak textilním vláknům tak i barvám. Proto doporučujeme používání závěsů, markýz a nebo žaluzií, které zabrání přímému slunečnímu záření. 

Vysávejte

Vysávání potahové látky je ten nejlepší způsob, jak prodloužit její životnost a vzhled. A to nemluvíme o tom, jak prospěšné to je v případě, že jste alergik. Netvrdíme, že máte vysávat čalounění postele každý den, ale aspoň jednou za měsíc. Uvidíte, že Vaše postel Vám časem poděkuje.

V případě, že si postel ušpiníte, tak… 

Jednejte rychle, ale nepanikařte, hlavně nepoužívejte na čištění kartáč s drsným povrchem ani žádná organická rozpouštědla. V případě, že používáte čistící prostředky, vždy dodržujte postup předepsaný jejich výrobcem.

Seznam skvrn: 

Lepkavé skvrny (jogurt, džem, sýr)
Rozhodli jste se snídat v posteli, a cestou k ní se stala nehoda při které se Vám podařilo obsah jogurtu vyklopit na korpus postele? Nebojte se, nejste určitě první ani poslední. 
Nečistotu jemně naberte na lžičku a na skvrnu nalijte čistou nebo mýdlovou vodu. Odsajte ideálně papírovým ubrouskem a vlhké místo nechte vyschnout. V případě, že tam zůstal flek tak na místo lehce aplikujte mýdlovou vodu a jemným kartáčkem opatrně skvrnu odstraňte. 

kečup

Kapalné skvrny (nápoje)
Tekutinu odsajte pomocí papírové utěrky. Na špinavé místo nalijte menší množství vody a setřete savým ručníkem krouživými pohyby. V případě, že tam zůstal flek tak na místo lehce aplikujte mýdlovou vodu a jemným kartáčkem opatrně skvrnu odstraňte. Pokud máte po ruce dětské ubrousky rychleji než mýdlovou vodu, použijte je.

spilled-cup-coffee-sofa-dirty-stain-cup-spilled-coffee-dirty-spot-pour-out-white-stain-dry-cleaning-218428622

Suché skvrny (cukr, drobky z pečiva) 
Suché nečistoty vysajte vysavačem. Na suché skvrny nikdy nepoužívejte vodu, hrozí, že se nečistoty rozpustí a vytvoří těžko odstranitelný flek. 

Skvrny od inkoustu (propiska, fix)
Na skvrnu nalijte čistou nebo mýdlovou vodu a odsajte papírovým ubrouskem. Znovu aplikujte vodu a stírejte savým ručníkem krouživými pohyby. 
V případě, že ani jedna z rad nezabrala, doporučujeme kontaktovat odborníka na čištění čalouníka, který Vám pomůže skvrnu odstranit. 

škvrna-od-prepisovačky

Tip na látku se snadnou údržbou: 
V rámci naší široké nabídky látek zmíníme látku Solar, která má v sobě technologii Easy clean. Tato technologie zaručuje snadnou údržbu i čištění potahu. Návod jak se starat o látku s touto technologii najdete zde:  

 Poslední tip: 

 Chraňte Vaši postel a především její potah před ostrými předměty, háčky nebo cvočky v oděvech.